Expositie Ruud Rous 17 mei t/m 27 juni 2022

17 mei 2022 | Algemeen nieuws over de Turmac

Goedemorgen, Ik zal mij even voorstellen mijn naam is Ruud Rous woonachtig in Arnhem en ik schilder in de popart stijl. Ik exposeer met mijn schilderijen van 17 mei t/m 27 juni 2022 in de Turmac Cultuurfabriek.

Ik schilder in deze stijl omdat ik hou van het vrolijke en kleurrijke effect, mensen worden er blij van.

Popart is een stroming in de moderne kunst. De naam is een afkorting, geïntroduceerd door de Britse criticus Lawrence Alloway, die deel uitmaakte van een groep kunstenaars, architecten en critici, the Independent Group, die elkaar ontmoetten in het Institute of Contemporary Art in London.

Popart was een kunststroming die voortkwam uit een bepaalde tijdgeest, namelijk die van de vrijheid, seksuele revolutie en vrouwenemancipatie. De popart zette zich gedeeltelijk af tegen het Amerikaanse abstract expressionisme.

Het hyper serieuze en -conceptuele karakter van deze kunststroming was de ideale voedingsbodem voor een reactionaire beweging als de pop art. Omdat kunstenaars van het abstract expressionisme het museum zagen als de ideale elitaire plek voor hun kunstwerken was de logische reactie dat de popart de kunst naar de mensen wilde brengen.

Veel pop art werken zijn op de eerste plaats decoratief en hebben nauwelijks een diepere boodschap. Alledaagse gebruiksvoorwerpen uit de consumptiemaatschappij, massaal vervaardigde serieproducten, alle mogelijke reproduceerbare objecten worden voortaan als motieven aanvaard in de kunst. Daarmee stond de pop art beweging dichter bij het leven en was het veel platter dan de werken die daarvoor werden gemaakt. Bij meerdere pop art kunstenaars speelde de ironie een grote rol in hun werk. In overeenstemming met het politieke klimaat in de jaren zestig hield de popart zich toch ook wel bezig met politieke thema’s. Tot de belangrijke verschijnselen die verband houden met deze kunststroming behoren de happenings. Aan de hand van performances op straat drukten kunstenaars op expressieve wijze hun vrijheid uit.

De thema’s van de popart zijn ontleend aan stripverhalen, reclame, televisie, kranten ,en tijdschriften. Popart is het in beeld brengen en de verheerlijking van de consumptiemaatschappij met behulp van alledaagse afbeeldingen en triviale voorwerpen. Afbeeldingen van algemeen bekende beroemdheden als Elvis Presley, Marilyn Monroe en Mao, en ook soepblikken, spaghetti verpakkingen, colaflessen en andere supermarktproducten konden in de kunstwerken als onderwerp uitgebeeld worden.

Bekende namen zijn o.a. Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Keith Haring.

Meer lezen over de Turmac Cultuurfabriek

Theatervoorstelling – Dansen met de DOOD

In samenwerking met theatergroep Waardenladers zal op donderdagavond 27 juni een voorstelling gegeven worden met als titel "Dansen met de dood". Deze theatervoorstelling is door alle inwoners in regio Arnhem en de Liemers bij te wonen na aanmelding via bijgaande link:...