16 mrt tot 11 okt – Tentoonstelling: Flying Officer Mervyn Wheatley

Van maandag 16 maart tot en met zondag 11 oktober 2020 is de prachtige tentoonstelling ‘Flying Officer Mervyn Wheatley: op fotoverkenning voor Vrijheid’ in het kader van Gelderland Herdenkt 75 jaar Vrijheid te zien in de Turmac Cultuurfabriek in Zevenaar.

Luchtfotografie
De tentoonstelling is een eerbetoon aan de omgekomen Flying Officer Mervyn Wheatley en alle piloten die gedurende de oorlog fotoverkenningsvluchten verricht hebben die de bevrijding van Europa mogelijk hebben gemaakt. Op 22 maart 1940 vliegt Flying Officer Mervyn Wheatley in een aangepaste Spitfire boven Duitsland om luchtfoto?s te maken. De Spitfire was alleen voorzien van twee camera?s waardoor het hoger kon vliegen. Op de Nederlands-Duitse grens werd de Spitfire neergeschoten. Het vliegtuig stort neer bij Herwen maar het lichaam van Wheatley komt terecht bij het Duitse D?ffelward. Daar wordt hij met volledig Duitse militaire eer begraven. Op 22 maart wordt een monument onthuld bij Herwen om deze gebeurtenis te herdenken.

Kunstwerk! Liemers Museum werkt voor deze tentoonstelling samen met Sander Woonings, die al 30 jaar onderzoek doet naar Mervyn Wheatley en de crash. De tentoonstelling toont ook hoe de luchtfotoverkenning zich uit ontwikkelde tot de satellietfotografie van nu.

Wanneer?
De tentoonstelling Flying Officer Mervyn Wheatley; op fotoverkenning voor Vrijheid is te zien van 16 maart t/m 11 oktober 2020, van maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur in de ruimte v??r het nieuwe Liemers Museum in de Turmac Cultuurfabriek, Kerkstraat 27, Zevenaar. De tentoonstelling is vrij toegankelijk.